Chianti Classico

Wijn, warmte & wonderlijke ontmoetingen

Toscane: wijn, warmte en wonderlijke ontmoetingen

Wij Belgen trekken graag naar Italië op vakantie. En met Toscane toch wel op nummer 1 – naast het populaire Piemonte en het zonnige Puglia. Zelf heb ik een bijzondere band met de stad San Casciano in Val di Pesa, want die is officieel verbroederd met mijn geboortedorp Nieuwerkerken. Een extra reden dus om deze prachtige streek te koesteren.

Heb je plannen om naar de Chianti Classico-regio te reizen? Dan deel ik graag mijn persoonlijke tips, gebaseerd op een heerlijke en intense vierdaagse wijntrip:

🍷 Bezochte wijndomeinen:

  • Morino – Massimo Becatelli
  • Villa Le Corti
  • Antinori
  • Poggio Borgoni
  • Solatione
  • Silvia Badi – Colle
  • La Querce Seconda


🌅 Dag 1 – Warm welkom & zonsondergang

Ik kwam aan op maandag en werd meteen hartelijk ontvangen op het wijndomein Principe Corsini. De exportmanager stond me op te wachten met een mooie proeverij, gevolgd door een rondleiding door de wijnkelder, vinificatieruimten en de opslag voor olijfolie – inclusief authentieke amfora’s.

Daarna reed ik naar mijn hotel: Villa I Barronci Resort & Spa. Een frisse duik bij zonsondergang boven het Toscaanse landschap was ronduit magisch.

‘s Avonds stond een afspraak gepland met Massimo Becatelli, wijnbouwer van Morino. Hij nam me mee naar Sotto Pizzeria Casa – volgens hem de beste pizzeria van de stad. Ik kan hem geen ongelijk geven. Een aanrader!

🍇 Dag 2 – Authentieke wijnpassie & cultuur

We begonnen de dag met een rondleiding bij Massimo in de wijngaarden van Morino, pal naast de bekende percelen van Antinori. Terwijl we tussen de jonge druiventrossen wandelden, vertelde Massimo hoe gegeerd zijn gronden zijn, elk jaar opnieuw krijgt hij aanbiedingen om te verkopen. Maar Massimo blijft trouw aan zijn passie en zijn erfgoed: wijn en olijfolie van topkwaliteit, met liefde en respect gemaakt.

Later die dag woonde ik de inhuldiging bij van het nieuwe plein Largo Caduti di Nassiriya en mocht ik op bezoek bij de burgemeester van Scan Casciano in Val di Pesa. Daarna genoot ik van een wandeling door het centrum, bezocht het museum naast de bibliotheek met prachtige religieuze kunstwerken en de tentoonstelling van lokale kunstenaar Giuliano Ghelli.

‘s Middags lunchte ik bij Cantinetta del Nonno – heerlijke pasta in een warme, authentieke sfeer. Een adresje om te onthouden!

In de namiddag bracht een vriend me naar Poggio Borgoni, waar ik Paolo Salvini ontmoette, samen met zijn fantastische hond Tosci. Paolo vroeg of ik zin had om de wijngaarden te zien – uiteraard zeg ik daar geen nee tegen! Met zijn Fiat Panda reden we door de velden, en net toen we het hadden over everzwijnen die schade veroorzaken, dook er een familie wilde zwijnen op, moeder op kop met 7 kleintjes. Een magisch moment, kort daarna gevolgd door een reetje tussen de ranken.

De avond werd bekroond met een heerlijk diner en een proeverij van hun eigen wijnen. Een avond om te koesteren.

🏛️ Dag 3 – Groots en klein

Vandaag stond een bezoek aan het iconische Antinori op het programma, een naam met wereldfaam in de wijnwereld. Het gebouw is op zich al een kunstwerk. De rondleiding bracht ons langs de wijnkelders, wijngaarden en het restaurant met een indrukwekkend uitzicht. De proeverij was verzorgd en professioneel, al miste ik er de warme passie die ik voelde bij de kleinere domeinen.

Vervolgens bezocht ik Solatione, waar ik drie prachtige wijnen proefde:

  • Chianti Classico 2018
  • Chianti Classico Riserva 2018
  • Rossombrosso Supertuscan (met wijngaarden naast die van Tignanello!)

De kwaliteit blies me van mijn stoel. Intens, puur, authentiek. We aten huisgemaakte focaccia, praatten met de nonno en schoondochter, en zagen de rest van de familie aan het werk in de wijngaard.

Daarna bracht Silvia Badi me naar haar huis in typische Toscaanse stijl, waar we haar Chianti Classico en Riserva proefden. Ze vertelde over haar passie en hoe ze in de wijnwereld belandde.

Massimo kwam ons ophalen voor een laatste tasting bij La Querce Seconda, waar we de jaargangen 2019, 2016 Riserva en de 2016 Gran Selezione proefden.

De dag werd afgesloten met een smakelijk diner in Ristorante Scandicci.

💪 Dag 4 – Geen sightseeing, wel bottelen

Mijn laatste dag had een vrije dag kunnen zijn, maar Massimo zat midden in een bottelingsronde. Dus besloot ik spontaan mee te helpen. Een dag vol hard werk, veel gelach en teamwork – het gaf me enorm veel voldoening om achter de schermen mee te draaien in de productie.

‘s Avonds bracht Adriano me naar de luchthaven. Ik vertrok moe maar zó gelukkig – met een koffer vol herinneringen, inspiratie en een fantastische wijnselectie… klaar voor Festa Toscana op zondag 17 augustus 2025 in De Brug in Nieuwerkerken.

"Un enorme grazie a Massimo, a Francesco, al sindaco di San Casciano e a tutto il comitato di gemellaggio di San Casciano in Val di Pesa." Laure


Chardonnay: veelzijdige druif wereldwijd te vinden
één druif, eindeloze expressies