Hoe mijn wijnverhaal begon: van Clos d’Opleeuw tot Shanghai.
Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Het mijne begon in 2010, tussen de zonovergoten wijngaarden van Gors-Opleeuw. Ik studeerde toen Biotechnologie met een specialisatie in voedingsmiddelentechnologie. Voor mijn stage kwam ik terecht op een plek waar elke jonge wijnliefhebber alleen maar van kan dromen: de iconische Clos d’Opleeuw van Peter Colemont.
Tijdens die stage werkte ik niet alleen mee aan de oogst en het productieproces van de Clos d’Opleeuw 2010, een wijn die vandaag nog altijd tot de top van België behoort, maar schreef ik ook een volledige HACCP autocontrolegids, zodat Peter helemaal in orde was met de regelgeving van het FAVV. Die ervaring wakkerde een vuur in mij aan: wijn was niet zomaar een product. Het was passie, precisie en poëzie in één glas.
Na mijn stage sprak ik met Philippe Onclin, die mij inspireerde om verder te studeren aan het IPC Vins & Spiritueux in Bordeaux. Dat bleek de perfecte volgende stap. Maar het bleef niet bij theorie: ik trok de wereld in en liep stages in België, Frankrijk én in Shanghai.
Tijdens mijn stage in België werkte ik een wijnschool uit voor Hasselt Millésime met allerlei geurstalen en presentaties van wijnlanden van over de hele wereld.
Daarna volgde ik een korte stage in Frankrijk op Domaine de L'Arlot in Nuits-Saint-Georges, waar ik meewerkte in de wijngaarden en labowerk deed.
In 2013 kreeg ik de kans om mee te bouwen aan Wine Must, een wijnbar in hartje Shanghai van Chinese wijnimporteurs. Met een buitenterras van 200 m² kon ik me daar helemaal uitleven en organiseerde ik sfeervolle tastings en gezellige avonden voor expats. Als kers op de taart maakte ik een concurrentiestudie van alle omliggende wijnbars in een straal van 10 kilometer, waarmee ik mijn baas waardevolle inzichten gaf in de markt.
Later volgde ik een MBA in Marketing & Management of Wine, waardoor ik de wijnwereld ook van binnenuit leerde kennen, niet alleen vanuit het wijngaardperspectief, maar ook vanuit de markt, het verhaal, het merk.
Dat was het begin van mijn wijnavontuur. Een reis die me tot vandaag blijft verrassen, boeien en verbinden met mensen die net als ik geloven dat wijn zoveel méér is dan een drank.